Günün Sözü

Gün var ay'ı besler. Ay var günü besler...

Ara

17 Temmuz 2022 Pazar

Kumdan otomobille başlayan girişimci!

 

17 Temmuz 2022 Milliyet

Çocukken yolda gördüğü makam araçlarının kumdan heykellerini yaparak eğlenen, üniversiteye gitmek yerine iş hayatına atılan genç adam, şimdilerde çalışan dünyanın önde gelen otomotiv holdinglerinden birinin sahibi...

Yanılmıyorsam yıl 2007. Zaten fotoğrafa bakarsanız, benim “hafif çıtır” bir kıvamda olduğum görülecektir.. Yani, halen 50’nin altında olduğum o güzel günlerde... Çin’de, Geely’nin patronu Shufu Li (veya Li Shufu) ile görüşmeye gitmişiz. O dönemde “Sadece Geely’nin patronu” olan Li, Türk gazeteciler grubunu makamına kabul etmiş, hatta sıkıntılı bir süreç olan “Birlikte bi fotoğraf çekinebilir miyiiiizzz?” ısrarlarımıza bile olumlu yanıt vermişti. 

İngilizce konuşmayan, tercüman kullanan Li, aslında konuşkan bir adamdı. Hem yaptığı işlerden hem de hayatının kesitlerinden bahsetmeyi seviyordu. Sanırım bu, sıkça “Neredeeennn nerelere geldik?” vurgusu yapmak içindi. 

O dönemde, Çin’de “devlet kontrolünde olmayan” neredeyse ilk üreticiydi. Bize, hikayesinin sadece ABD’ye gidiş, Henry Ford’un yaptıklarına imreniş ve “Ben de Çin’in Henry Ford’u olacağım!” diye hedefleniş kısmını anlatmıştı açıkçası. Meğer işin daha da ilginç tarafları varmış, sonradan öğrendik... 

23 Aralık 2019 Pazartesi

Tehdit altında olan ve gelecekteki meslekler


Bugüne kadar eşyaları kullanıp miadı dolunca bir kenara atan insanoğlu, artık köşeye atılan nesne haline gelecek. Çünkü teknolojinin gelişmesi, birçok meslekteki insanları işsiz bırakacak
Teknoloji çağı artık bilim kurgu filmlerindeki gibi bir hayal değil.
Adım adım hayatımıza giren yapay zeka ve robotlar maalesef bizleri işsiz bırakacak.
Oxford Üniversitesi de bu çağa göre mesleklerin geleceğini araştırdı.
Oxford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalara göre, ABD'deki mesleklerin yaklaşık yarısı yakında robotlar veya bilgisayarlar tarafından yapılabilecek. Bazı mesleklerde otomasyon ihtimali diğerlerine göre daha fazla.

Tehdit altında olan ve gelecekteki meslekler

11 Kasım 2018 Pazar

Hangi meslekler gelecekte para kazandıracak?


Türkiye’de gelecekte hangi mesleklere ihtiyaç duyulacağına ilişkin verilere dayandırılarak yapılmış bir araştırma bulunmuyor. Yalnızca fütüristlerin öngörülerine göre tahminler yapılıyor. Ancak birçok ülke gelecekte hangi alanlarda hangi meslek gruplarına gereksinim duyulacağını araştırıyor ve buna göre eğitim politikalarını belirliyor.
Türkiye’de ise bir planlama yapılmadan üniversitelerde programlar açılıyor. Bu yüzden de bugün sayıları yüz binleri aşan “atanamayan öğretmenler”, “işsiz mühendisler” orduları karşımıza çıkıyor.
Business Insider Dergisi kazanç ve sektörlerdeki öngörülen büyüme oranlarını dikkate alarak önümüzdeki yıllarda “geleceği en parlak” mesleklerin listesini çıkardı. Business Insider bu sıralamayı yaparken ABD İş Gücü İstatistikleri Bürosu’nun (AİSB) 2012-2022 arasında yaratılacak olan iş sayısı ve her mesleğin 2012 yılı ortalama yıllık gelir miktarını göz önünde bulundurdu. Bu çalışma ABD için yapıldı. Ancak sektörlerdeki benzer büyümenin diğer ülkeler için de geçerli olacağını göz önüne alındığında bu liste sizlere de geleceğinizi planlama konusunda ipuçları verecek.
İşte Business Insider dergisine göre 2022’ye kadar en çok kazandıracak meslekler:

25 Kasım 2017 Cumartesi

HAT SANATI ÜZERİNE

HAT SANATI ÜZERİNE

“Yazı Tasavvuf Gibi İnsanı Yontan İçe Doğru Bir Fetihtir”
Hattat Kamil NAZİK

Hat, İslam sanatının kalbidir. Yazı olmanın ötesinde, İslam sanatları içerisinde kendine has bir yeri vardır. Arap harfleri, hattatın elinde büyük bir imkan ve güce dönüşür. Latin harflerinden farklı olarak Arap harfleri, yazının içerisinde istenen şekle girer, sanatkarının elinde anlamını ve özünü kaybetmeden istenilen formda bulunur.