Günün Sözü

Gün var ay'ı besler. Ay var günü besler...

Ara

12 Ekim 2011 Çarşamba

OKUL SEÇERKEN

Hayatımızı üzerlerine inşa ettiğimiz yegane varlık olan çocuklarımız, çocukluktan ergenliğe geçtiği evrede yaşamının ilk tercihini yapacakları dönemdir. Bu dönem çocuklarımızın öğretim hayatlarında gelecek yaşamlarını şekillendirme yolunda attıkları önemli bir dönemi ifade etmektedir. Özellikle sosyal ve duygusal gelişimleri açısında oldukça yoğun bir karmaşanın yaşandığı bu dönemde onları zihinsel, sosyal ve kişilik gelişimlerini destekleyen ve geliştirecek bir öğretim kurumunun önemi inkar edilemez. Gözümüzün arkada kalmaması için okul seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Bir seçim öncesinde eğer çocuğunuzu okula veriyorsanız bilmeniz gereken çok önemli ayrıntılar nelerdir?

Okul seçimi söz konusu olduğunda ister istemez her ebeveyn bu konuda çocukları için en iyi olanı imkan dahilinde gerçekleştirmek arzusu ile hareket eder. Ancak çoğu noktada okul seçimi para ile dahi satın alınamayacak önemli kıstaslarla kendini gösterir. Peki, nedir bu kıstaslar?
1)Çocuğunuz için okul seçimi söz konusu olduğunda öncelikle kendinize şu soruları sormanız gerekir: “Çocuğum için en iyi olan nedir ?” “Çocuğumun gereksinimleri en iyi nerede karşılanır?”.
2)Çocuğunuzu sizden iyi kimse tanıyamaz, bu durumda objektif olarak çocuğunuzun karakter yapısı, genel davranış biçimleri, dikkat süreci ve hareketlilik gibi özelliklerini doğru okul seçimi süreci içinde değerlendirmelisiniz.
3)Çocuğunuz hali hazırda bir okulda eğitimine devam ediyor ise o zaman bu eğitim kurumundaki öğretmenleriyle konuşarak ders ve öğrenmeye karşı sergilediği tavırla ilgili bilgi toplamanızda fayda var. Böylece yeni okul arayışınızda bu bilgilerin ışığında hareket edebilirsiniz.
4)Olabildiğince çok okul gezin ve bu okulların tanıtım toplantılarına katılın. Toplantılardan aldığınız çıktılar, beklentilerinizi karşılayacak okulu bulmanızda size yardımcı olacaktır.
5)Ziyaret ettiğiniz okullara ilişkin yorumlara kulak verin, gerek internet üzerinden gerek hali hazırda o okulda eğitim gören öğrenci ve velilerden de görüş almaya çalışın.
6)Seçeceğiniz okulda uygulanan eğitime ilişkin ayrıntılı bilgi almaya çalışın.
7)Okul seçiminde aynı derslikte eğitim görecek öğrenci sayısı da önemli faktörlerdendir. Okulun öğrenci sayısı, her şubede kaç öğrenci eğitim gördüğü, öğretmen / öğrenci oranı gibi sorulara yanıt arayın.
8)Sınıfların yapısal özellikleri ve donanımlarını, benimsenen eğitim anlayışı, sınıf düzeninin çocuğunuzun yapısı ile uyuşup uyuşmayacağını analiz edin. Ayrıca, sınıfların iyi yapılandırılmış, esnek, denetlenen, işbirliğine uygun ortamlar olup olmadığını kontrol edin.
9)Okulun hedefleri de, okul seçiminizi etkileyebilecek önemli kriterlerden biridir. Seçeceğiniz okulun hedeflerini ve o hedeflere ulaşıldığına dair varsa belgelerini görmek isteyin. Okulun ulusal sınavlarda başarısı nedir? Kendi türündeki okullar arasındaki yeri nerededir?
10)Müfredat her ne kadar tüm okullarda eşit uygulansa da, okul seçerken aday okuldan, müfredatın temel noktalarını, öğrenciler için belirlenmiş hedef ve amaçlarını öğrenmeye çalışın. Bu bilgileri değerlendirirken beklentilerin öğrencinin gelişim düzeyine uygunluğunun yanı sıra çocuğunuz için de uygun olup olmadığına bakın.
11)Okul seçiminde, aday okulunuzun eğitim sisteminin öğrencilerin katılımcı olması esasına dayanıp dayanmadığını araştırın.
12)Okul seçiminde okulun yapısal özelliklerinden daha çok eğitmen kadrosu önemlidir. Aday okulunuzun eğitim kadrosundaki öğretmenlerin eğitimleri, deneyimleri hakkında bilgi edinin. Ulusal ve uluslar arası platformlarda bilimsel, sosyal-kültürel yarışmalarda derece alınmış mı? Hangi branşlarda olduğu mutlaka öğrenilmelidir.
13)Öğrencilere sağlanan rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri bir diğer önemli faktör… Bu noktada seçeceğiniz okulda bu hizmetin ne denli ve ne şekilde uygulanmakta olduğunu öğrenin. Rehberliğin hizmet alanlarından Kişisel, Mesleki ve Eğitsel olarak okul ne gibi etkinlikler yapmaktadır. Veli Eğitim programları ya da velilere yönelik seminer / konferanslar verilmekte midir?
14)Özel Eğitim desteği, zenginleştirilmiş eğitim gibi özellikler okul seçiminizi etkileyecek ayrıcalıklardandır. Sanat, spor, müzik gibi bireyin gelişimi üzerinde artı etki yapmakta olan  faaliyetlere ne denli önem veriyorlar, serbest zaman etkinlikleri var mı? Teknoloji kullanımı ve eğitim süreçlerinde bilgisayar desteği olup olmadığını sorun. Ayrıca okulda ne gibi sosyal kulüp faaliyetleri bulunmakta ve bunların etkinliği ne derecededir?
15)Çocuğunuzun gelişimi ile ilgili bilgi alışverişi yapabilmek çok önemlidir. Bu noktada okulun, öğrencinin gelişimi ile ilgili konuları hangi sıklıkta ebeveynleri ile paylaştıklarını, bunun için hangi yolları ve araçları kullandıklarını öğrenin.
16)Okul ortamını değerlendirmeye çalışın. Öğrenci-öğretmen ilişkilerini, müdür öğretmen ilişkilerini, bu ilişkiler arasındaki diyalog biçimlerini analiz edin.
17)Yemekhane, kantin ve benzeri donanımların olup olmadığını, bu donanımların hijyenik koşullar altında hizmet verip vermediklerine bakın.
18)Okul seçiminde, okulun çevresi ve güvenilir alanlara sahip olması çok önemlidir. Okulun binası veya binaları, öğrencinin bütün gününü okul sınırları içinde geçirebileceği şekilde mi tasarlanıp tasarlanmadığını kontrol edin.
19)Okulun servis hizmetinin olup olmadığını, ulaşım ile ilgili okula bağlı çözüm önerileri olup olmadığını sorun.
20)Okul iyi korunuyor mu, okulun çevresi çocuk gelişimine yönelik zararlı gelişmelerin yaşanabilmesine neden olabilecek açık ve tehlikeli alanlar var mı? Araştırın.
21)Okul binasının bakımlı ve temiz, sınıflarının havadar, tuvaletlerinin hijyenik ve temiz olup olmadığını iyice gözlemleyin.

Lise Öğreniminin amacı öğrenciyi “tam verimli bir birey” olarak hayata hazırlamaktır.


Yararlanılan Kaynaklar:
www.guilford.edu/pfc Planning for College WorkshopPresented by the Guilford College

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder