Günün Sözü

Gün var ay'ı besler. Ay var günü besler...

Ara

19 Kasım 2011 Cumartesi

Vefa Nedir?

VEFA NEDİR BİLİR MİSİNİZ?

Mevlana demiş ki: “Vefâ arkanda bıraktığını, giderken yaktığını yabana atmamandır. Vefâ; dostluğun asaletine, bir dua sonrası verilen sözlere, hayallere ihanet katmamandır. Vefâ; ötelerin sonsuz mükâfatı karşısında, cehennemi hafife almaman, ulvi güzellikleri dünyaya satmamandır.”


Vefa borcu nedir bilir misin? Kredi kartı borcuna benzemez… Kalmasa da günümüzde kredi kartı borcu kadar önemi, mühimdir vefa borcu… Gönül borcudur, kalbinden çıkar, en derinlerinden. Küçücük bir söz, bir iyilik unutulmaz vefa için, hatalar affedilir, gerekirse uğruna canlar verilir gözünü bile kırpmadan. Asil bir duygudur vefa, öyle herkes sahip değildir… Kimi sahipmiş gibi taklit eder, kimi sahip olmaya çalışır…

Vefalı insan vardır bir de… Karşısındaki şaşırır kalır vefalı hareketlerin karşısında… Ne yapacağını bilemez olur. Karşılığını vermek zordur vefanın. Vefayı görmek, vefalı olmayı gerektirir çünkü… Hâlbuki vefasız öyle mi? Ne kadar da kolaydır, vefasıza nasıl davranacağını bilmek, hemen ilişkini keser, yok sayar, ya da intikam alırsın, sonra da daha dikkatli ilerlersin hayat yolunda… İki değil üç kere üflersin de yersin yoğurdu.

Kimileri vardır, vefayı bir hediyeymiş gibi düşünür. Sadece kendine verilmiş, istediği şekilde kullanabileceği bir anahtar gibi sanki… Ama öyle mi, hediye değildir vefa, borçtur tam tersine… Hani birinden borç alıp ne zaman ödeyeceğim diye sorduğunda, darda kaldığında bir ara verirsin der ya borcu veren kişi, aynen öyle… Nasılsa istediğim zaman öderim diye yatamazsın borcunun üzerine, ilk fırsatta ver diye için seni zorlar ya, vefa da öyledir işte… Hediye almış gibi, bir çeşit hibe olarak değerlendirilmez vefa, vefasız demek gerekmez mi onlara?

Kimlere denir vefasız, kim vefalıdır? Tanımı yoktur vefalı insanın, her şekilde gösterebilir kendini, herkes kendi nasıl görmek isterse öyle görür vefalıyı. Vefasızın keskin çizgileri vardır oysa.

Mesela her terk edene vefasız denmez, eğer sebebi varsa, gitmesi gerekip gitmemek için çok çırpındıysa hem de. Yüzüne kapıyı çarpıp kapatana da denmez her zaman, verilen tüm şansları tüketmediyse eğer… Açmadıysa telefonunu, görmediyse seni yine vefasız diyemezsin her zaman, seninkini açmayıp başkalarınınkini de açmıyorsa eğer… Gözlerinden kalbini görmediğin herkes de vefasız değildir tabi ki, kalbini tutmuyorsan vefasının da bir anlamı olur mu zaten?

İlginçtir vefa, zordur… Ölüm gibidir, yoktur dönüşü. Bir kere o çizgiden geçtin mi dönemezsin geriye, dönsen de bulamazsın eskisi gibi giderken bırakıp gittiklerini… Karşılığını aldıkça büyür vefa, kök salar kalbine. Karşılığını alamasa bile hemen kapatamaz kapılarını, kendi içinde çok savaşır tüm şansları tepmesine rağmen bir şans daha vermek için… Her seferinde açtıkça kapılarını vefa, bile bile kaçınılmaz olur cefa görmek…

Önemlidir vefa, çok mühimdir… Hoşgörü gibi kaybettiğimiz değerlerlerden biridir artık ne yazık ki. Bir zamanlar çok vefalı insanlar vardı çevremizde, ne oldu, nereye gittiler? Şimdiyse sadece bir boza markası… Çocuklarımıza vefayı sorduğumuzda da sadece bunu hatırlayacaklar mı dersiniz? Bir boza markası olarak “Vefa”…

Kaynak:
http://www.egitimpdr.com/forums/yazimoykuleryasamdan-secilenler-edebiyat/69781-vefa-nedir-bilir-misiniz.html (Alıntı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder