Günün Sözü

Gün var ay'ı besler. Ay var günü besler...

Ara

VEFA LİSESİ

VEFA LİSESİ TARİHÇESİ
         Vefa Lisesi, 1872 yılında Mekteb-i Mülkiye’nin bünyesinde  Mülkiye İdadisi sınıfları olarak eğitime başlamıştır. Okul, eğitim tarihimizde “ana dille öğretim yapan ilk lise” ve “İlk Mülkiye Lisesi” özellikleriyle yer almıştır. Daha sonra 1873 yılında ilk sivil lise olan Darül Maarif İdadisi ile 1877 yılında birleşerek Mekteb-i Mülkiye İdadisi      adını almıştır. Bir müddet sonra idadiler, Osmanlı Devleti çoğrafyasına yayılınca, her biri bulundukları ilin adıyla anılmaya başlamıştır. Bunun üzerine, Mektebi Mülkiye İdadisi’nin adı, Dersaadet İdadi-i Mülki-i Şahanesi’ne dönüşmüştür. Okul, 1894 tarihinde Maarif Nezaretince 4400 Osmanlı altınına satın alınarak, bugün eğitim-öğretim faaliyetini sürdürdüğü Vefa semtindeki Sadrazam Şirvenizade Mütercim Rüşdü Paşa Konağı’na taşınmıştır. Buraya taşındıktan bir müddet sonra okulun adı Vefa İdadi-i Mülk-i Şahanesi olmuştur. Okul 1911 yılında bazı idadilerle birlikte Vefa Mekteb-i Sultanisi adını almıştır.

                Cumhuriyetin ilanından sonra 1924’te bütün sultanilerin ve idadilerin adı liseye dönüştürülünce okulun adı, Vefa Erkek Lisesi olmuştur. Bu arada uzun süren savaşlarda genç nüfusun azalması sonucu bazı liseler gibi Vefa Erkek Lisesi de 1925 yılında ortaokula dönüştürülmüş ve kadırga’daki Eczacılık Okulu binasına taşınarak Vefa Orta Mektebi adını almıştır. Bu duruma üzülen Vefalılar, 1933 yılında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Vefa mezunu Kemal Gedeleç’in  de katkılarıyla okullarının Vefa’daki eski mekanında  Vefa Lisesi olarak öğretimine devamını sağlamışlardır.
 
Anadolu Liselerinin yaygınlaşması üzerine  Vefa Lisesi de, 1989-1990 öğretim yılında  statü değişikliği yaparak Vefa Anadolu Lisesi adını almıştır. Okulun adı daha sonra mezunlarının, kuruluşlarının ve öğretmenler kurulunun isteğinin Bakanlığımızca uygun görülmesi üzerine  2001-2002 öğretim yılında tarihi adı olan Vefa Lisesine dönüştürülmüştür. Okulun öğretim süresi 2005-2006 öğretim yılında diğer liselerle birlikte 4 yıla çıkarılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2006-2007 öğretim yılında okulun öğretim süresi hazırlık + 4 yıl olarak belirlenmiştir.
Birimin Adı
Sayısı
Açıklamalar
Bina Sayısı
3
2 eğitim-öğretim ve 1 pansiyon binası
Pansiyon Durumu
1
Kız Pansiyonu 2011-2012 Öğretim yılında 112 kız öğrenci kalmaktadır.
Yönetici odası
5
Rehberlik Servisi
2
Atölye Sayısı
2
Müzik ve Resim Atölyeleri
Derslik Sayısı:
27
Tamamı Multimedya Destekli
Salon Sayısı:
3
Spor Salonu (500m2 Olimpik parke),Konferans Salonu(440 kişilik anfi tarzı),Sinevizyon Salonu(70 kişilik çok amaçlı)
Kütüphane Sayısı:
1
10000 kitaplı, 50 kişilik
Laboratuar Sayısı:
5
2 Bilgisayar Lab. (20+1) ve (15+1),1 Fizik Lab. (Bilgisayarlı ve Projeksiyonlu),1 Kimya Lab. (Bilgisayarlı ve Projeksiyonlu),1 Biyoloji Lab. (Bilgisayarlı ve Projeksiyonlu)
Kantin Sayısı
1
250 kişilik (2 adet tenis masası ve 2 adet satranç masası bulunmaktadır)
Yemekhane
1
250 kişilik
KAYIT DURUMU:Okulumuz SBS puanı ile kayıt yapılan Hazırlık + 4 yıl eğitim – öğretim yapılan bir eğitim kurumudur.



Adres
Dedefendi cd. No: 5 Fatih (Şehzadebaşı) /İSTANBUL
Telefon
0212 527 38 72 – 522 28 85
Okul Müdürü Tlf.
0212 512 72 71
Faks Numarası
0212 512 21 48
Okulun Resmi Web Sitesi
Okulun E-mail Adresi
Rehberlik Servisi Mail
vefarehberlik@gmail.com
Yayın Organı
Yeşil-Beyaz (Yayın Kulübü)


                                             





            1)Vefa’ya hoş geldiniz (Rozet Takma Töreni): Okula o öğretim yılında yeni kayıt olan öğrenciler ve velileri ile öğretmen ve mezunların ortaklaşa gerçekleştirdikleri bir törendir. Okula yeni kayıt olan öğrencilere ve velilere kurumu tanıtmak ve benimsetmek, onlara kuruma aidiyet duygusunu kazandırmak amacıyla düzenlenmektedir. Törende okul yöneticileri okulun tarihi, amaçları, hedefleri, ilkeleri, işleyişi ve uyulması gereken kurallar; Yabancı Diller Bölüm Başkanı yabancı dil öğretimi hakkında bilgi verdikten sonra yeni kaydolan öğrenciler adına (En Küçük Vefalı) duygularını ifade eden bir konuşma yaptıktan sonra tüm öğrenciler tarafından Vefalılık Andı içilmektedir. Öğrenciler sınıf sınıf sahnedeki platformda yerlerini aldıktan sonra öğretmenler ve mezunlar tarafından yakalarına Vefa Lisesi rozeti takılmaktadır. Tören Okul Aile Birliği’nin Kantinde verdiği ikramla sona ermektedir.

            2)Vefa Ormanına Fidan Dikim Günü: Kağıthane’deki Alibey Barajı havzasında DSİ tarafından 1974 yılında tahsis edilen Vefa Ormanı’na her yıl Nisan ayının ilk Pazar günü Vefalılarca fidan dikilir. Okul Müdürlüğü ve Vefalılar Derneğince ortaklaşa düzenlenen bu etkinliğe öğretmenler, öğrenciler, veliler ve mezunlar katılır. Katılımcılar okul bahçesinde toplandıktan sonra araçlarla Vefa Ormanı’na giderler. Önce dernekçe sağlanan fidanlar dikilir, sonra piknik yapılır.

            3)Boza Günü ve Kültür Haftası: Okulun kuruluş yıldönümü geleneksel olarak her yıl Mayıs ayının ilk Pazar günü kutlanır. Okul bahçesinde toplanan mezunlarca, Atatürk büstüne çelenk sunulup, saygı duruşu yapılıp İstiklâl Marşı söylendikten sonra Konferans Salonundaki törene geçilir. Törende eski mezunlar ve öğretmenler okul anılarını anlatır, Vefa Marşı’nı söylerler. Bu törenden sonra Vefa Bozacısı tarafından katılımcılara boza ikramı yapılır. Boza Günü’nü takip eden hafta ise Boza Kültür Haftası olarak çeşitli etkinliklerle (konser, tiyatro, konferans, söyleşi, panel, sergi, dia gösterisi vb.) kutlanır.

            4)Bahar Festivali: Her yıl Haziran ayının ilk on günü içinde üç gün süreli olarak gerçekleştirilir. Öğrenci Meclisince oluşturulan Festival Komitesince düzenlenen ve yürütülen festivalin ilk günü, tüm öğrencilerin katıldığı bir anket sonucunda seçilen sinema, müzik, tiyatro, edebiyat ve medya alanında başarılı kişilere Kemal Sunal Kültür ve Sanat Ödülleri dağıtılır. Diğer günlerde ise gençlik konserleri, söyleşi, panel ve dinleti gibi etkinlikler gerçekleştirilir.

            5)Mezuniyet Töreni: Okul Müdürlüğü ve Okul Aile Birliği tarafından düzenlenen bu tören, ders yılının sona erdiği günü takip eden ilk hafta içinde belirlenen bir günde yapılır. Bu törene o yıl mezun olan öğrencilerle velileri ve Vefa Kuruluşlarının temsilcileri katılır. Törende Okul Müdürü, son sınıfların Müdür Yardımcısı, Okul Birincisi, Kuruluş temsilcileri duygularını ifade ederler. İlk üç dereceye giren mezunlar kuruluşlarca ödüllendirilir. Daha sonra Okul Birincisi yaş kütüğüne plaket çakar ve okul flamasını törenle Lise 2. sınıf birincisine teslim eder. Mezunlar keplerini attıktan sonra, Okul Aile Birliğince mezunlara ve konuklara ikramda bulunulur.

            6)Kariyer Günü:ÖSYS takvimine göre her öğretim yılı mart ya da nisan ayında planlanan bir eğitim etkinliğidir. 12 sınıflarımız başta olmak üzere diğer sınıflarımızında katıldığı ve gelecekte tercih etmeyi arzuladıkları mesleklerin elemanları ile görüşme fırsatı buldukları bir eğitim etkinliğidir. Bu etkinliğe her yıl 14-21 üniversiteden yaklaşık 60 akademisyenin katılımıyla gerçekleşmektedir. 

PANSİYON TARİHÇE ve FİZİKİ YAPI

1911 yılında Vefa Lisesi bahçesinde Vakıflarca beş katlı ve V. Vakıf Hanı adıyla bir bina yapımı planlamıştır. Fakat daha sonra bundan vazgeçilmiş ve planı üç katlı olarak ancak 1923 yılında gerçekleştirilmiştir.  Evkaf Mektebi adıyla kurulan bina Yüksek Muallim Mektebi’ne tahsis edilmiştir. 1949 yılında bu okulun lağv edilmesi üzerine bu bina Vefa Lisesi’ne tahsis edilmiştir. Bina 1959-1960 öğretim yılına kadar, Mütercim Rüştü Paşa Konağı ile birlikte eğitim-öğretim binası olarak kullanılmıştır.
Yüksek Muallim Mektebi binası, 1959-1960 öğretim yılında hem eğitim-öğretim binası hem de Erkek Öğrenci Pansiyonu olarak  kullanılmaya başlanmıştır. Erkek Öğrenci Pansiyonu 12 Eylül 1980 tarihine kadar devam etmiştir. Bu süre içinde pansiyon ortalama her yıl 200 öğrenciye yatılılık hizmeti vermiştir.
Pansiyon binası 12 Eylül 1980’de kapatıldıktan sonra tadilat ve onarıma alınmış ve  1980 yılında yeniden hizmete açıldığında Kız Öğrenci Pansiyonu olarak hizmet vermeye başlamıştır. 1980 yılından bugüne kadar kız öğrencilerimize yatılılık hizmeti veren bu binada 2005 yılına kadar ranza sistemi uygulanmış ve her yıl ortalama 120 civarında kız öğrencimiz hizmet almıştır.
2005-2006 Öğretim yılında karyola sistemine geçilmiştir. Pansiyonumuzun Bakanlığımızca belirlenen kontenjanı  110’dur fakat ihtiyaç nedeniyle şu anda pansiyonumuzda 115 kız öğrenci kalmaktadır.
Pansiyon binası, okul olarak yapıldığından yatakhane olarak kullanılan odalar farklı büyüklüktedir.  Şu anda 4-6-8-10 -11 kişilik olmak üzere toplam 15 adet oda yatakhane olarak kullanılmaktadır. Ayrıca 4 adet Belletmen Öğretmen odası bulunmaktadır.
Pansiyon binasındaki etüd odasında hazırlık, 9. ve 10. sınıflar etüdlerini yapmaktadırlar. 11. ve. 12 sınıf öğrencileri ise kendi odalarında derslerini çalışmaktadırlar. Tüm binada kablosuz internet ağı bulunmakta ve bütün yatılı öğrenciler bu hizmetten yararlanmaktadır.
Öğrencilerimizin boş zamanlarını geçirmeleri için bir Dinlenme Salonu düzenlenmiştir. Bu salonda uydu antenli bir televizyon bulunmaktadır.
Okulumuz pansiyonunda 2008-2009 öğretim yılında veli katkıları ve Okul Aile Birliğinin girişimleriyle bazı iyileştirme çalışmaları başlamıştır. Şu anda 9 yatakhanedeki karyolalar bazalı karyolaya dönüştürülmüş ve her öğrenci için ahşap dolap yaptırılmıştır. Bu odalar laminant parke döşelidir. Yatakhanelerimizin bazalı karyolaya geçişi devam etmektedir. Ayrıca her odaya birer buzdolabı alınması için çalışmalar Okul Aile Birliğimizce yapılmaktadır.
Pansiyonumuzun banyo, lavabo ve tuvaletlerinin hijyenik olması için elimizden gelen çaba gösterilmektedir. Banyoların kapılarındaki naylon perdeler çıkartılarak yerine pimapen akordeon kapılar yaptırılmıştır. Pansiyon binası doğalgaz ile ısıtılmakta olup, öğrencilerimize haftanın her günü sıcak su verilmektedir.
Okulumuz pansiyonunun yemekhanesinin temizlik, tertip ve düzenlenmesi konusunda Okul Aile Birliğimizce  ve Müdürlüğümüzce çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca mezunlarımızca kurulan Vefalılar derneği her yıl Kurban Bayramı münasebetiyle kurban bağışı düzenlemekte ve bu şekilde pansiyonumuza her yıl 3 ton civarında et girişi sağlanmaktadır.  Bu şekilde kuru gıda ve sebze alımına bütçede daha çok pay ayrılmaktadır. 
Öğrencilerden gelen yoğun istek üzerine sabah kahvaltıları 3 gün açık büfe düzeninde verilmekte ve en az 7 kahvaltılık çeşidi sunulmaktadır. Haftada bir gün açma-simit veya poğaça-peynir, bir günde kaşarlı tost verilmektedir. İçecek olarak tercihe göre çay, süt veya meyve suyu verilmektedir.

Pansiyon öğrencilerinin çarşı izin günleri Çarşamba, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleridir.

1 yorum:

  1. Erkek öğrenciler için Pansiyon yokmu yada okulun yönlendirdiği saygılar

    YanıtlaSil