Günün Sözü

Gün var ay'ı besler. Ay var günü besler...

Ara

9 Şubat 2012 Perşembe

KONSANTRASYONUMU NASIL ARTTIRIRIM?

Eğer çalışırken dikkatinizi toplayamamaktan şikayetçiyseniz konsantrasyon problemi yaşıyor olabilirsiniz. Eğer dikkatinizi toplayamıyorsanız, bunun mutlaka bir nedeni vardır. Konsantrasyonunuzu arttırmak için, her şeyden önce dikkatinizi neyin dağıttığını öğrenin. Daha sonra dikkatinizi dağıtan şeyleri kontrol altına almak için kendinize bir yol geliştirin ve geliştirdiğiniz bu yolu alışkanlık haline getirin.

Aşağıda dikkatinizi dağıtabilecek olan uyaranlar hakkında kısa bilgiler bulacaksınız. Dikkat dağıtıcıları belirleyip kontrol etmeye başladıktan sonra, bu kontrolü alışkanlık haline getirin.



DİKKAT DAĞITICILAR                                        
KONTROL ALTINA ALIN
DIŞSAL SEBEPLER                                                      
Çevrenizdekiler   TV, çok rahat bir koltuk,başka insanlar, gürültü, sözlü müzik poster, afiş ve resimler, uygun olmayan oda ısısı, telefon                                                                 

Dikkatinizi dağıtan ortamlardan uzaklaşın ya da ortamı yeniden düzenleyin. Çalışmaya başlarken, dikkat dağıtan şeyleri kontrol altına alın. Kendinize bir çalışma köşesi belirleyin. Burayı sadece ders çalışmak için kullanın. Çalışma köşeniz, çalışırken ihtiyaç duyabileceklerinizi koyacağınız kadar yeterli bir masadan oluşmalıdır. Bu masayı, ders dışındaki, yemek yemek vb. işler için kullanmayın. Eğer yemek masasını, ders çalışmak için kullanıyorsanız, her ders çalıştığınızda, bu masaya farklı bir örtü sererek, ya da masa lambası ekleyerek, çalışma masası haline getirin.

İÇSEL SEBEPLER

Fiziksel Sebepler                                                             

Açlık, esneme uykunuzun gelmesi                                          



Kendinizi en verimli hissettiğiniz saatlerde çalışın, proteince zengin besinler alın ve mümkünse çalışmaya başlamadan önce 5 dakika kadar hafif egzersiz yapın. Asla yatarak, uzanarak  çalışmayın. Yattığınızda, bir süre sonra gevşersiniz.  Öğrenmenin tam olarak gerçekleşmesi için zihninizin ve vücudunuzun belirli bir uyanıklıkta olması gerekir. Bunu saptayan en önemli faktörlerden biri de kas gerilimidir. Kas geriliminizin belirli bir noktanın altına inerse, beyine, uyku haline geç mesajı gider ve uykunuz gelir. Yatarak çalışırken de, kas geriliminiz azaldığından,  kolaylıkla uykunuz gelir ve öğrenme verimliliğiniz düşer


Sıkılıma
Hoşlanmama, ilgi çekici bulmama  
Çalıştığınız konuyu sevmenizi sağlayacak bir neden bulmaya çalışın, çalışma zorluğu çekmeyen arkadaşlarınızla, hocalarınızla konuşun

Kaygılanma


Sürekli kaygılanmanıza neden olan sorunlarınızı belirlemeye ve bunları çözmeye çalışın. Bunun için okulumuz  rehberlik servisinden yardım alabilirsiniz


Gözünüzün korkması


Eğer çalışmanız, okumanız gereken çok fazla şey varsa, bunları küçük parçalara ayırarak işe başlayabilirsiniz. Size en zor gelen parça ile çalışmaya başlayın.  Her parçanın sonunda birkaç dakika dinlenin ve kendinize ödül verin (sevdiğiniz bir şarkıyı dinlemek gibi). Eğer bu parçaları bitiremediyseniz bu kez kendinize küçük bir ceza verin (2 saat telefonla konuşmamak gibi).

Hayal kurma


Öncelikle hayal kurma ve çalışmayı birbirinden ayırın. Çalışırken hayal kurmaya başladığınızı fark ederseniz, çalışmayı bırakın ve aklınızdan geçenleri bir yere yazın. Ya da hayal kurmaya başladığınızı fark ettiğiniz anda,  o ana kadar geldiğiniz yere kadar olan konuları gözden geçirip, çalışmayı bırakın. Hayalinize geri dönün, hayal kurun ve ancak bu bittikten sonra tekrar çalışmaya başlayın. Buradaki temel nokta, ders çalışmayı ve hayal kurmayı ayrı zamanlarda yapmanızdır.

Kişisel kaygılar


Sizi, neyin endişelendirdiğini belirleyin ve bunun üstesinden gelmek için somut bir plan yapın. Size yardımcı olabilecek biriyle bunu paylaşın, güvendiğiniz biri ya da Rehberlik Servisi ile konuşun.


KONSANTRASYON VE BEDENİNİZ


Bazen yoğun ders çalışma temposuna ayak uydurmak ve hedeflediğimiz başarıya ulaşmak için, bedenimizi ihmal ederiz. Ancak sağlığınıza ve bedeninize gerekli özeni göstermezseniz, hem çalışma isteğinizi ve enerjinizi hem de sağlığınızı kaybedebilir, çabuk yorulabilirsiniz ki bu da kaygı düzeyinizi arttırarak performansınızı düşürür.

Konsantrastyonunuzu ve performansınızı yüksek tutmak için aşağıda bazı öneriler verilmiştir. Bunları hayatınızın bir parçası haline getirmeye çalışın.

DÖNEM BOYUNCA Sağlıklı beslenin, spor yapın ve gerektiği kadar dinlenin.
·         Yemek yemeğe, rahatlamış olarak başlayın. Yemeğe başlamadan önce 10 dakika kadar kendinizi oyalayın ve rahatlayın. Dengeli beslenmeye özen gösterin ve yemeği asla aceleye getirmeyin. Yemek zamanınızı, dinlenme ve gevşeme zamanı gibi düşünün.

·         Mutlaka sevdiğiniz bir sporu yapın, yüzme, tenis, yürüyüş sevebileceğiniz spor dalları olabilir. Zamanla spor yapmayı bir alışkanlık, hayatınızın bir parçası haline getirin.

·         Günde 7-8 saat düzenli uyumaya mutlaka özen gösterin.

HER DERS ÇALIŞTIĞINIZDA Vücudunuzu, konsantrasyonunuzu arttırmak için kullanın.
  • Uygun çalışma ortamı yaratın. Çalışma sandalyeniz ve masanızın boyutları, size uyumlu olsun. Masanızda, ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyi bulundurun. Ortamı yeterince, gözünüzü rahatsız etmeyecek şekilde aydınlatın. Asla yatarak ya da uzanarak ders çalışmayın.

  • Çalışma saatlerinizi biyoritminize göre ayarlayın. En verimli çalışabildiğiniz saatlerde en zor konuları çalışın. Sizi daha az zorlayan konuları, daha az verimli olduğunuzu saatlerde çalışabilirsiniz.

  • Kendi konsantrasyon limitinizi bilin ve bunu kabullenin. Ders çalışmaya başlayacağınızda ihtiyaç duyabileceğiniz herşeyi bir araya toplayın. Çalışma sonunda neyi başarmak istediğinizi hedefleyin ve moraliniz yüksek bir şekilde çalışmaya başlayın. Dikkatiniz dağılmaya başladığında, kendinizi toparlamaya çalışın, kendinizi biraz zorlayın. Ancak tüm çabanıza rağmen dikkatinizi toplayamıyorsanız o zaman 5-10 dakika ara verin. Bu arada birileriyle konuşun, kısa bir yürüyüş yapın ve gevşeyin. Sonra tekrar çalışmaya başlayın.

SINAV ZAMANLARI VE STRES ALTINDAYKEN bile vücüdunuzu asla ihmal etmeyin. Yemek yerken, otobüsle kampuse gelirken ve sıra beklerken geçen zamanları gevşemek, rahatlamak için kullanın.
  • Uzun çalışma saatleri boyunca bol sıvı alın. Aldığınız günlük kalori miktarını biraz arttırın, sık sık ve az yiyin. Çok fazla kafein almamaya dikkat edin, bazı insanların kafeine duyarlılığı fazladır.

  • Mola verdiğinizde hafif egzersizler yapın, bu sizi zinde ve uyanık tutacaktır.

Uyku düzeninizi bozmayın. Daha fazla uykuya ihtiyacınız olduğunda, daha erken yatın ama geç kalkmayın. Eğer çok gergin ve kaygılıysanız, zaman zaman gevşeyin. Uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız, gün içinde spor yapın.
Kaynak: Atılım Üniversitesi, Hazırlık Okulu Öğrenci Gelişim ve Danışma Merkezinden alıntı yapılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder